Gott nytt år!

I eftermiddag bär det av till uppsala där nyårsaftonen ska firas. Middag och grejer med gamla gänget från Europaskolan. Ska bli riktigt kul! Ska sätta igåg med förberedelserna nu. Gott nytt år på er allihop!

Släktfika

Var iväg hos Bosse och Laila idag för att träffa massa släkt på pappas sida. Var verkligen jättetrevligt. För det första har de ju renoverat huset. De har gjort lite i taget, och jag har väl inte varit där på ett par år tror jag! Sjukt fint. Sen var det ju jättekul att träffa kusinerna. Alla är ju så utspridda nu förtiden. Tre av tjejerna är i USA. Två i Boston och pluggar och en är aupair i Colorado. En annan är snart färdig polis. Sen var det de tre grabbarna i huset, där den största blivit så hiiiimla stor, den andra lugn och den tredje och minsta riktigt busig. Oj vad han busade, men det var samtidigt mysigt att busa lite med honom. Jag förstår att pappa alltid har, alltid är och alltid kommer att vara deras busfarbror, de är så sjukt roliga att busa med haha. Sen var det ju kul att prata lite med fastrar och farbröder, inte så ofta man ses. Dessutom var det väldans gott fika. Scones med olika ostar, sju sorters kakor, körsbärspaj, lussebullar osv. Smaskigt.

Blir en lugn kväll här idag också. Kommer lite Lynley på tv sen. Jag har ju alltid läst Elisabeth Georges böcker så det gillar jag. Har dock inte läst de sista så det är ju lite dumt när man vet vad som kommer hända i dem efter att ha sett dem på tv. Tv-serierna är ju inte alls lika bra som böckerna heller. Men men, lagom bra ändå.

Igår hade jag som sagt skrivit ett blogginlägg, men så försvann det. Kortfattat hade jag beskrivit min eftermiddag i Sthlm då jag träffade Sara lite. Alltid lika mysigt att träffa henne, särskilt som vi ses så sällan.

Nu ska jag ägna mig åt lite läsning. Börjat i Maria Svelands Bitterfittan. Haha, när mamma läste den innan mig vågade hon knappt säga vad den hette. Men tänkte alltså läsa den nu. Citat: "Hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med den vi älskar?" Det är ju verkligen den frågan jag brukar ställa mig själv när jag ältar mina vardagsbekymmer, så det ska bli intressant att se hur den här boken är.

Irriterande

Jag skrev ett inlägg för ett par timmar sen, men det verkar ha försvunnit. Palla skriva om det liksom. No way. Återkommer en annan dag istället.

Sammanfattning av julhelgen

Hmm korta lr långa versionen? Ligger med datorn i sängen och har redan kramp i armarna så får bli korta...

Dan före dan: Mathilda och jag gjorde sista rundan i julklappsjakten. Fixade bl a whiskeyprovningen till pappa. På eftermiddagen bakades det knäck och rischoklad. (Bra knäck i år! Men de smälte ihop när vi hade dem för nära de varma ljusen som värmde glöggen sen...) Tjuvsmakade på julskinkan på smörgås till kvällen.

Julafton: Vaknade vid halv 9 och åt stadig vardagsfrukost (havregrynsgröt, te och apelsin), därefter träning med mamma, julattack på gympoz. Sjukt skönt! Hem, duscha och fixa iordning sig sen glögg och Kalle Anka. Myys. Därefter julmat. Smaskens smaskens. Slappande i vardagsrummet. Julklappsutdelning. Fina klappar. Chokladmumsande och filmtittande.

Juldagen: Sovmorgon. God frukost. Gick 5km-spåret i skogen med mamma. Läste Vickans bok, Snabba Cash av Jens Lapidus. Mkt spännande. Till Strängnäs en sväng på kvällen, träffade tjejerna hemma hos Aggeryd. Ingen utgång för min del. Orkade varken med hetsen efter biljetter eller köandet när jag ändå skulle vara tvungen att köra hem till Eskilstuna på kvällen sen. Men det var rätt lagom, fick umgås lite med folket iaf. Pouya hängde med Victor istället. Han trivs bättre bland hans kompisar än med mina. Well well, de hade trevligt i alla fall, kom hemramlandes imorse vid halv åtta...

Annandagen: Ner på stan med mamma och syrran. Hittade lite smågrejer men inget speciellt. Hem till lunch, sen skjutsade jag Pouya till stationen så han kunde ta tåget tillbaka till Växjö. Promenad med Susanna och Tove på eftermiddagen. Mysigt. Inte träffat Tove på flera år. Slappat här hemma. Läst några fler av Alexander McCall Smiths böcker om Mma Ramotswe och Damernas detektivbyrå som fanns är hemma.

Diverse bilder från julhelgen:



Nu sova. Kanske läsa lite mer i Kalaharis skrivmaskinsskola för män. Imorgon blir det lite mer mellandagsrea med Lollo och Leny, därefter ska jag till Kattis och titta på deras nya lägenhet.

E-town

Torsdagskvällen ägnades åt julfirande OCH nyårsfirande. Känn på den! Haha. Nämen, Anna-Lena hade styrt upp lite julfest/fika i korridoren. Så det åts pepparkakor, apelsiner, choklad och det dracks glüvine (eller vad det nu heter haha, tyska versionen av glögg typ). Och klockan 10 tände vi tomtebloss och firade nytt år. Sista kvällen med gänget för terminen. Natasha åker ju hem till Australien och kommer inte tillbaka. Lite sorgligt. Inte för att jag umgåtts jättemycket med henne så, men hon har ju varit med hela tiden även om flera av de andra stått henne närmare, så det känns ju lite konstigt att hon försvinner. Sån himla go tjej. Anyway, det var en trevlig kväll i alla fall.

Varken jag eller Pouya kunde somna förräns vid 1-tiden sen, så det var liiite jobbigt att gå upp vid 5 när klockan ringde dagen därpå. Tågresan hem flöt på iaf som tur var. Mathilda fixade brunch, så det brunchades med Vickan och henne men sen fick vi vila en stund. Umgicks med familjen hela dagen. Var ute och promenerade i fina vintervädret (som iof verkar smälta bort...) och åt bakad potatis till middag. Såg sen Finding Neverland som gick på SVT. Hade inte så höga förväntningar men jag tyckte det var en jättefin film.

Idag sprang vi på stan och letade julklappar, sen kebabpizza från Phoenix. Pouya följde med Vickan iväg till hans kompisar en sväng. Jag har ändå bara suttit och läst.  Läste Mari Jungstedts Den du inte ser och nu säger mamma att hon har en till bok av henne, så jag tänkte fortsätta med en ikväll. Mamma gick förbi och hade tjuvöppnad en Paradisask så lär ju blir lite chokladgottis oxå. Det är sååå skönt att bara vila. Jag skulle kunna läsa skönlitterära böcker varje dag om jag fick välja...

Almost christmas

Åh, det är bara en dag till. En till. Sen är det jullov. Om man nu kan kalla det jullov när man har en hemtenta att skriva, men ändå. Bara själva grejen att få vara hemma hos familjen under en längre tid, umgås och bara ta det lugnt, det kallar jag jullov, även om det innebär att jag måste läsa och skriva lite medan jag är där också. Den här tröttheten som har hängt över mig på sistone behöver tas itu med. Det räckte inte med en halv helg.

Vi hade i alla fall opponeringen idag. Det gick helt ok. Vi var nog lite för snälla, men samtidigt kändes det ju lite svårt att komma där och kritisera de som gick året innan oss liksom... Men vi gjorde ändå så gott vi kunde. Satt i skolan till halv tio igår tex. Kämpade på. Bibblan stängde tidigt, så vi satt på "hyllan" som Anna kallade det för, borta där sjuksyrrorna håller till. Medan vi satt där hade hela institutionen för vårdvetenskap personalfest på nedervåningen... De sprang förbi ibland och de tyckte vi skulle gå ner och ta lite mat vi också, men när vi vågade oss ner var det mesta slut. Kaffe och massa godis stoppade vi i alla fall på oss och kände oss lagom busiga. Haha. Vid halv tio gick vi bort till förfesten inför pumptömningen, men när de gick ut gick jag i princip hem och sov. (Inte för att jag kunde somna, men jag skrev faktiskt i princip...)

Anyway, nu är det gjort i alla fall. Bara en lång dag imorgon kvar, 9-16, sen åker vi på fredag morgon kl 06.06. Tidigt, jag vet, men man kan ju inte sponsra sj hur mycket som helst...

Nu lyssnar jag på Mariah Careys gamla julskiva, packar lite och har druckit lite glögg. Det är så det ska vara.

Julavslutning

Nyss hemkommen från vår julavslutning på Röda Korset. Massor med barn där idag, jättekul. Men det blev ju mest julfika och tomtebesök så vi behövde inte sysselsätta dem själva hehe. Gott med lite julgröt och glögg iaf måste jag säga, sen fick vi frivilliga också varsin julklapp av Judith, så nu sitter jag här med en söt mugg fylld med choklad... Ajajaj jag som skulle vara duktig ända fram till helgen...

Sitter med en opponering som Anna och jag ska göra till på onsdag. Två tjejer från förra årets magister som går upp med sin uppsats, och det fanns inga opponenter så Anna fick en förfrågan och hon drog med sig mig eftersom vi har tänkt skriva uppsats ihop sen i vår. Så nu har vi att göra. Men spännande samtidigt, för den handlar ju om Moçambique och då lär vi ju oss massa grejer innan det är dags för oss.

Började en ny kurs idag: Global kommunikation och vår bild av världen, läraren kommer från medie- och kommunikationsvetenskapen. Verkar sjukt intressant!

Lugn helg

I fredags kväll hände det inte så mycket. Jag fastnade framför tv:n med popcorn och ett par glas dooleys. Slumrade till lite grann, men såg iaf nästan hela Two Weeks Notice. Lagom lättsmält för mig som var så trött. Sov sedan i 12 timmar innan jag vaknade på lördagsförmiddagen. Det var välbehövligt.

Igår dammsög jag och gjorde lägenheten någorlunda respektabel igen. På kvällen lagade Pouya och jag supergod mat. Grekiska biffar, med feta och oliv i, tzatziki och egen klyftpotatis i ugn. Mums! Därefter kollade vi på American Gangster. Inte ofta man får honom att titta på film. Han var trött och höll på att somna till en början, men sen vaknade han till och upprepade "fan, vilken fet film" hela tiden haha. Denzel knäcker ju alltid.

Sov jättelänge idag också. Nu borde jag väl iaf vara utvilad? Försökt läsa lite samtidigt som jag tvättat o lagat mat, men det gick väl sådär.

Imorgon: ny kurs + julavslutning på röda korset.

Äntligen klar

Vilken dag. Mitt humör vände lite sen när jag skrivit av mig imorse, men var fortfarande stressad när jag kom till skolan. Fixade det sista och sist av allt satte vi upp punkter för vår presentation. Inte så himla förberett, men men vad ska man göra. Det gick bra till slut i alla fall. Vi redovisade som sista grupp. Tappade bort mig lite när jag skulle prata om en punkt. Jag är inte så bra på att improvisera, så var lite nervöst att stå där uppe utan att ha förberett sig. Gruppen hjälpte till och fyllde i som tur var, och jag kunde säga lite andra grejer senare så det löste sig. Diskuterade sedan i nya grupper under eftermiddagen och jämförde vad alla kommit fram till. Väldigt intressant, men synd man var så trött bara.

Har varit en sjukt intensiv vecka. Dagarna har gått i ett. Men jag är så himla nöjd med vår grupp ändå. Det har varit lugnt och harmoniskt på något vis. Vi har uppmuntrat varandra och det var aldrig dålig stämmning eller något sånt, vilket det verkar ha varit i några andra grupper. Bara toppentjejer hos oss!

Jag vandrade hem som en zombie sen kändes det som. Lämnade väskan och gick för att handla lite. Tog ett bad, bläddra lite i en tidning. Fortfarande lite trött nu men känner mig åtminstone lite nedvarvad. Ska göra lite god sallad med avocado och äta lite vitlöksbröd strax. Får se vad som händer ikväll, olika bud finns. Kommer nog inte palla så mycket, rädd jag somnar så fort jag druckit ett glas vin...

Trött och arg

Sjukt arg. Hur kan människan ha mage att väcka mig mitt i natten och be om mitt vattenglas när jag somnade jättesent och ska upp jättetidigt? Hur svårt är det att gå och hämta eget vatten? Satt i skolan till en kvart över midnatt igår. Kom inte i säng förrän framåt halv två. Trots att jag försökt varva ner så arbetade hjärnan fortfarande på högvarv och jag hade svårt att somna när jag väl la mig. Satans grupparbete. (Alltså jag tycker om min grupp. Vi har funkar jättebra, men så in i norden jobbigt att behöva sitta i sista sekunden.) Ska dit om en halvtimma och fixa ännu mer. Tänkte läsa lite av vår conclusion nu medan jag slänger i mig lite gröt. Redovisning vid 10. Blä!

Uganda Uganda

Det är Uganda för hela slanten som gäller. Konfliktanalysen ska vara inne på fredag då vi också ska ha seminarium, så vi jobbar på för fullt. Det är inte så mycket folk i skolan den här veckan, så det är ganska tydligt att datasalarna domineras av magisterstudenterna i freds- och utvecklingsarbete. En grupp per datasal typ. Det kom några från en annan grupp och tänkte sätta sig i "vår" datasal imorse, men vi körde ut dem. Blir så stressade av att höra de andra diskutera, för alla jobbar på olika sätt.

Än så länge funkar allt bra i vår grupp. Igår var vi lite stressade och för första gången kunde jag skönja en viss irritation/stress hos flera av oss (inkl. mig). Kan bero på att när den sista veckan på uppsatsen inleddes så var det enda vi skrivit hittills det här...

Men alltså, vi hade allt i huvudet. Vi hade alla läst på varsitt håll och sammanfattat för varandra. Alla var på det klara med allt som hänt och vi hade en överblick över det vi skulle skriva. Våra möten hade varit lugna och sansade, i söndags satt vi hemma hos mig och fikade och gjorde vår fina mindmap.

Men som sagt, i måndags började stressen komma... Anyway, efter handledningen igår då vi ändå fick höra att vi var på rätt spår lade vi i högsta växeln. Satt i skolan hela eftermiddagen, gick hem för middagspaus vid halv åtta, och sen satt jag hemma och skrev till midnatt. Puh vad trött jag var sen. Men när vi sedan satt och skrev allihopa idag igen så kändes allt mycket bättre. Nog för att vi har apmycket kvar att göra, men det är bara att ligga i så går det. Blir dock inte mycket fritid den här veckan...

Besök från Uppsala, avskedsfest och julstämning

Tiina kom i fredags. Superkul att träffa henne, hon har ju övergett Växjö och pluggar numera i Uppsala. Fredagskvällen kändes som en vanlig fredagskväll för 2 år sen. Alla var typ samlade, förutom Helena som inte hann komma den här helgen. Det var vi tjejer, Anna, Josse, Tiina, Suzanna, Malin och jag, sen kom Ante, Robban och Robban också. Cajsa var i och för sig inte där, men hon var med igår istället. Och Ellen är ju inte heller kvar i Växjö, det är sant. Men ändå, många av oss var här!

På lördagen deltog jag i Röda Korsets julkampanj, så jag stod utanför Ica Teleborg i två timmar och sålde kramar.

Igår kväll var det alltså dags för avskedsfest för utbytesstudenterna. Vi åkte en knökfull buss ner på stan (alla som skulle dit åkte i princip med samma buss) och Pudas. Där var det massor med folk, julbuffé och glad stämning. Dessutom var det BYO, som det heter i Australien i alla fall, det vill säga bring your own alcohol. Baren var stängd, så de hade arrangerat det lite så. Kändes skumt att komma till en studentpub med systemetpåsen i högsta hugg. Men men, det blev ju bra. Var kvar där till 1-tiden då vi tog bussen hem till campus.

Idag har jag ätit lite vörtbröd och julost till frulle. Ska sätta igång med lite läsning nu, min grupp kommer hit vid halv fyra i eftermiddag så ska vi försöka jobba på lite. Har tagit fram lite julpynt och ska baka mjuk pepparkaka att bjuda på, så lite julstämning är det allt!

Lite bättre

Känner att jag varit väldigt negativ på sistone. Har väl med all stress att göra och jag har varit så himla trött. Det känns i alla fall lite bättre nu.

I onsdags fick jag en mentor via ett mentorskapsprojekt som duktiga Cajsa startat upp. Fick ett positivt första intryck av min mentor, så jag tror det blir bra det här. Vi ska träffas första gången på riktigt den 18 december.

Igår satt vi dessutom tillsammans hela förmiddagen med gruppen och gick igenom massa grejer. Brainstorming typ, så känns lite bättre angående det också, även om det fortfarande är fruktansvärt mycket som ska hinnas innan seminariet om en vecka.

Det mest positiva igår var i alla fall mötet om Moçambique. Pratade i nästan två timmar. Datumen är i princip spikade. Anders gick igenom förslagen de gett till deras kontakter där nere på vad som kan vara tänkbara ämnen för våra arbeten. Det görs ju i samarbete med dem för att de ska ha användning av våra studier i sitt utvecklingsarbete i Nampalaprovinsen, så de ska titta de ämnena och kanske komma med förlag på annat. Alla ämnen verkar jättespännande. Pratades om massa prakiska saker också. Resan dit, att man har en vecka innan på sig för att ev resa på egen hand (åh jag vill till Sydafrika, det måste funka!), boende, hur man ska klä sig och allt möjligt sånt. Kom fram till att jag måste shoppa. Neutrala bekväma skor (inga addidas/nike som man blir rånad på i Maputo och inga sandaler för då kan sandlopporna krypa under naglarna på en...) och massa t-shirts eller liknande. Jag går ju typ bara i linne på sommaren, men det går inte för sig när man ska arbeta professionellt... Ja, massor var det vi tog upp så nu är jag väldigt motiverad. Och det gör ju att man blir motiverad till det andra också liksom, för man ser ett mål nånstans där framme...

Nu ska jag läsa lite mer innan det är dags för lunch.

F*****n!

Helvete också! Jag glömde spela in reprisen på Örnen inatt. På grund av detta missade jag alltså det allra sista avsnittet någonsin. (Och eftersom jag ändå inte kunde somna igår kväll så hade jag ju egentligen kunnat kollat på det om jag bara hade kommit ihåg det....) Fanfanfan.

Dä ä mycke nu

Jag trodde att jag skulle känna mig utvilad efter en ledig helg i Göteborg. Icke. Så fort man sätter igång igen så är allt över en. Allt på en gång. Inte alls kommit långt med grupparbetet. Sjukt mycket som ska läsas, sammanfattas och analyseras. Verkar som att alla de andra grupperna kommit mycket längre.

Det är ju dessutom så mycket annat runtomkring. I måndags var det ju konserten, så hela kvällen där gick bort. Igår tränade jag, sen var det rödakorsmöte på kvällen, och sen satt jag och kämpade med lite julklappsfix på kvällen för sånt måste ju också göras. Min dumma dator har blivit så seg bara så allt tog jättelång tid. Idag är det möte angående mentorskapsprojektet på kåren mellan 16-19 så där försvinner massa tid. Ska ut och promenera sen med Nathalie och då försvinner ännu mer tid. Men jag kan inte skära bort på motionen. För det första så blir jag ännu tröttare om jag inte tränar och jag mår dåligt rent allmänt och äter sämre eftersom jag inte har något mål med dagen. Men det gäller ju också hälsan långsiktigt också. När man är så här stillasittande som man är som student så måste man röra på sig. Funkar inte annars. Kroppen brakar ihop både inuti och utanpå. I helgen kommer ju Tiina så då vill man ju hinna vara lite social. Tydligen ska det bli vindrickande hos Anna på fredag och goodbyepartyt på lördag. Men jag har insett jag nog får köra en alkoholfri variant båda dagarna, annars kommer det aldrig gå. Ska vara med i röda körsets julkampanj på lördag också, stå och krama massa folk på ica. Då kan man ju inte lukta alkohol från dagen innan.

Jaja, jag ska sluta rabbla upp massa saker jag har att göra. Kontentan är väl att det är fullt upp helt enkelt. Till på köpet har jag svårt att sova. Så attans jobbigt. Jag vill vara på bibblan tidigt på morgonen, men om jag inte somnat förrän jättesent på natten så kommer jag ju aldrig upp ur sängen. Inte blir det bättre av att Pouya helt har vänt på dygnet på sistone och lägger sig framåt småtimmarna nån gång, då får man inte ens mysigt sällskap som kan hjälpa en att sova. Suck.

Anyway, jag ska väl fortsätta med mitt läsande och sammanfattande av artiklar. Ooo vänta, titta vad de skrev i smålandsposten igår om Winnerbäck:

"Det finns så klart plats för fler än en artist som skildrar Sverige på svenska, men om man ska envisas att hitta en herre på täppan så var det här kvällen då Winnerbäck på allvar armbågade sig förbi Lundell, Sundström och LeMarc-gardet."

Lasse

Åh vad bra han är! Vilken toppenkväll alltså. Han kan verkligen få en att smälta totalt.

Lars Winnerbäck.

Körde massor med låtar från Daugava, sen en hel del gamla godingar förstås. Tror han gillade Växjöpubliken (iaf låtsades han väldigt bra haha!). Han flinade åt fjortisligan i mitten som hela tiden skrek "jag älskar dig lasse" och så fort han tittade på dem skrek de. Stämningen var verkligen på topp.

Blev en del extranummer, sen började han berätta historia om en gammal räv som kommit till honom bakom scenen och tyckte han skulle spela en viss låt, fast de hade bestämt att inte spela den på den här turnén. Men så gjorde han det i alla fall - Kom änglar. My gosh I love that song. Lite kul var att när de kört sista extranumret så var alla på väg ner för scenen, men så vände han om, som att han tänkte "what the hell" så stannade han kvar på scenen och körde en sista låt ändå. (Ok, det var säkert en inövad grej att göra så men det var ändå skitkul!)

Tog några bilder, men de blev nog inte så bra. Ska kolla sen. Ringde Mathilda också mitt i för att hon skulle få höra. Det har ju varit vi två som gått på de konserterna tillsammans, förra sommaren och sommaren innan det också. Fast hon blev arg istället ;o) hahahaha. Stackarn!

Nu kan man leva på det här ett tag framöver i alla fall i höstmörkret. =)

Förtydligande + WINNERBÄCK

Haha kom på att jag borde förtydliga den där bilden när jag och Pouya står och flinar med vår chipspåse. Det var nämligen så att vi spelade bort en massa 5-kronor på Liseberg, vi ville så gärna vinna lite choklad! Alla andra gick runt med bautastora toblerone eller marabouchokladkakor. Efter att ha varit jättejättenära flera gånger så gav vi till sist upp. Gick förbi chipsgrejen på slutet, velade om vi skulle spela eller inte. Vi hade redan chips hemma, var ju choklad vi ville ha. Men till slut satte vi en femma - och vann! Så kan det gå.

Kan dessutom säga att inlägget igår skrev när jag var megatrött plus att datorn var helt sjuk seg och hackig, så kanske inte är det bästa jag skrivit. En kort beskrivning av helgen var det iaf.

Anyway, snart är det dags för Winnerbäck som spelar i Teleborgshallen ikväll. Ska bli så hiiiimla skoj!

Göteborg

Så himla skönt det var att komma bort lite. Vickan mötte oss på stationen i gbg i fredags, käkade lite thailunch inne i stan innan vi tog bussen hem till hans lägenhet. Riktigt bra lägenhet, schysst läge och allt, sen hade han inrett den snyggt också, med den fina nya soffan bl a. Promenerade ner till Redbergsplatsen och Olskroken för att handla lite. Därefter promenerade vi iväg till Liseberg och julmarknaden. Det var jättemysigt! Dock alldeles för dyrt att äta nåt där, så vi stack till Burger King på Avenyn (mitt gamla jobb... hua! fast iof jobbade jag bara där 4ggr haha). Sen softade vi bara hemma på kvällen.



På lördan stack vi ner en sväng på stan. Kikade lite i affärerna och hann med en fika med Sam också. Jag shoppade lite dessutom. Käkade massa tacos hema hos Vickan sen på kvällen, drack lite drinkar och drog ut till Nefertiti. Som på den gamla goda tiden när jag och Leny bodde i gbg haha. Fast vi höll mest till på Sticky iof... Blev rätt sent, jag däckade så fort vi kom hem (hann med lite nattamat på vägen också) Herrarna envisades dock med att sitta uppe så in i helskotta sent båda kvällarna så de sov bort halva dagarna i min mening... Men men. Tog tåget hem nu ikväll, så nu är man tillbaka i Växjö. Känns skönt att man har fått lite miljöombyte och ledighet i alla fall, så nu är det bara att bita ihop och köra järnet fram till i jul.