Göteborg & bokmässan

Haft en toppenhelg i Gbg! Kom dit i fredags vid halv två-tiden. Kikade runt lite på stan innan jag mötte Maria vid tre. (Maria är tjejen jag pluggade statsvetenskap med där, och sen bodde jag i hennes och hennes pojkväns lägenhet den andra sommaren jag jobbade i gbg då jag helt plötsligt inte hade nånstans att bo... fast det var ju självvalt alltså haha) Vi promenerade hem till deras nya lgh i Landala där vi fikade och babblade lite. Har ju inte träffats sen förra sommaren, både hon och jag har hunnit med att vara iväg på erasmus och grejer.

Därifrån var det inte så långt hem till Susanna, där jag lämnade väskorna innan jag promenerade ner till Avenyn för att träffa Vickan. Inte träffat honom sen i juni så det var extra kul! Vi provade glasögon, men han kunde inte bestämma sig så han fick gå hem och fundera på det. Sen letade vi mat. Tog sitt lilla tag. Vi ville på After Work, men det var så fullt överallt och vi ville verkligen sitta ner och äta i lugnt och ro, så det slutade med att vi betalade (ganska dyrt) för maten men drack billig öl i stället.

 

Vickan

På lördagen var det bokmässan för hela slanten. Var där 9.30-18 så man var rätt mör sen. Men riktigt intressant! Anna och jag hängde mest på internationella torget. Massa intressanta föreläsningar, montrar, snackade me folk från olika intressanta organisationer och sånt. Gick lite på vanliga mässan också, men var så himla mycket folk så vi gick mest där i slutet.

På lördagskvällen käkade jag middag med Susi, sen gick vi på bio. Såg Svarta Nejlikan! Handlar om Harald Edelstam, svenske diplomaten, när han räddade massa chilenare från att bli mördade av juntan på 70-talet, men utan stöd av UD som tyckte han handlade utanför regelboken... Lite störande att de svenska personerna snackade engelska med varandra, men annars var den bra. Den förklarade inte allt, men väckte tankeställningar och en vilja att veta mer. Susi är ju inriktad på Spanien/Latinamerika så det e ju alltid intressant för henne. Så sjukt det är att se vad människor är kapabla att göra. Mörda och tortera oskyldiga människor. Och allt detta med USA:s stöd..
 

Tog tåget hem vid 11 idag. Har mest tagit det lugnt, umgåtts med P och promenerat lite. Käkade tacos nu på kvällen, så nu är jag hur mätt som helst. Ska varva ner lite nu, sen upp tidigt imorn och ta tag i grupparbetet igen... Inlämning och redovisning i slutet av veckan...

Müsli

Häromdan satt jag och bläddrade i DN medan jag åt lunch. Höll på att sätta i halsen när jag såg det här: image69

Notisen under var i tidningen idag. Och den där müslin var exakt den jag köpte för ett par dagar sen och jag hade redan ätit av den två gånger. Usch! Jag gick till Ica, lämnade in den och fick pengarna tillbaka.

Lars Winnerbäck - Daugava

Fick nya Winnerbäck-skivan på posten idag. Hade förbeställt den på cdon. Sitter och lyssnar nu. Winnerbäck har varit min husgud sen typ 1998 då pappa och jag var och såg "Bland skurkar och helgon..." dvs massa proggare som tex Stefan Sundström och så Winnerbäck förstås. Och han är fortfarande min husgud. I december spelar han i Teleborgshallen här i Växjö. Gissa vem som ska dit?! =)


Satt flera timmar med gruppen idag, och det känns som att vi faktiskt kommer nånstans.. Positivt. Ska träffas kl 9 imorn och sitta hela dan, för sen är det ledigt fred-lörd-sönd.

I helgen bär det nämligen av till GBG! Ska till bokmässan där. Vi har en uppgift att besöka en sån tillställning minst en gång under terminen, typ bokmässan, MR-dagarna etc och sen skriva en inlämningsuppgift om våra reflektioner därifrån. Ska till internationella torget där på bokmässan och lyssna på massa bra föreläsningar. Dessutom ska jag hinna träffa lite folk oxå. Fika med Maria på fredan, sen hänga me Vickan på kvällen. Ska bla följa med honom och prova ut glasögon =) Ska sova hos Susanna, supersnällt av henne. Anna och jag gå på mässan hela lördagen, därefter är det tänkt att jag ska hänga lite med Susanna, sen sticker jag hem igen på söndag förmiddag. Ser verkligen fram emot helgen nu!

Pizzaångest

Jag vaknade med värsta pizzaångesten imorse. Det var bara att slänga på sig mjukisbrallorna och köra en powerwalk runt sjön. Jag var så hungrig när jag kom hem igår att jag utan vidare gick med på Pouyas tjat om att beställa pizza. Alltså det var sjukt gott, för det var längesen, men ojojoj vad mätt jag blev. På det lassade jag sen upp en stor skål glass och satte mig och sträckläste klart Stieg Larsson-boken. Sen kan man snacka om svullen mage. Det var ju så spännande så jag antar att jag slängde i mig glassen...

Nu ska jag fixa lite käk, sen är det seminarium i eftermiddag. Nilsson, Hettne och Abrahamsson ska snacka om freds- och utvecklingsstudier. Det blir nog spännande.

Luftslottet som sprängdes

Sitter på mitt vanliga ställe i skolan och försöker få nåt gjort. Lite ångest över den här platsen för jag satt så mycket här när jag skrev c-uppsatsen. Men det är ändå en bra plats för man får vara ifred. Det enda som distraherar en är ju Internet...

Måste ju se till att ha gjort det jag ska till på måndag när jag ska träffa gruppen igen. Men jag är verkligen inte motiverad. Börjar bli trött på det här med att plugga nu... One more year to go...

P och jag var på stan och åt sushi igår. Smaskens. Använde kuponger jag fick av Leny, ät-två-betala-för-en, både på sushistället och på fiket sen, så blev en billig eftermiddag. Dock var älsklingen lite tråkig, för han ville hem så fort, tyckte jag gick in i varenda affär (trots att jag verkligen ansträngde mig för att inte gå in i alla!) och ville minsann inte handla på willys på vägen hem. Så han fick ta bussen hem själv, jag hade inge bråttom hem till att sitta och ruttna i lägenheten. Promenerade hem i solskenet och handlade lite på willys på vägen. Väl hemma lyckades jag äntligen få upp gardinerna, så nu ser det faktiskt lite mer bebott och mysigt ut hemma hos oss.

Eftersom det skulle bli utgång ikväll, blev det en lugn hemmakväll för min del. Äntligen fick jag börja läsa i Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson som jag hade med mig från Eskilstuna! Läste i flera timmar, men sen var det dags att sova. Egentligen vill jag bara sitta hemma under en filt och sträckläsa hela boken, men det går ju inte...
image66

---------------------------------------------------------------------------------

Knappt en halvtimma efter att jag skrev bloggen ovan ger jag upp. Min hjärna funkar inte längre... Nu ska jag hem och vila lite innan det är dags att göra sig iordning för kvällen. Får blir en lugn kväll så man orkar skriva imorn istället...

Med risk för att jag blir lite tjatig....

... men det regnar i Växjö idag igen. Är det någon som är förvånad?

Jaja, sånt är livet. Jag har en bra regnjacka nu så jag överlever.

Försöker få nåt vettigt gjort men det går inte så bra. Så fort jag ätit lunch så blir jag sååå seg. Väntade väldigt länge med att äta idag, men det var ju lika bra för annars hade jag fått ännu mindre gjort. Käkade upp resten av den grillade kycklingen när P kom hem från föreläsningen vid 15. Jag hade en date me min grupp imorse, annars har jag suttit hemma och försökt läsa/skriva lite mer om Somalia. Har väl gått sådär.

Ska bli skönt med lite träning nu om ett tag iaf. Step bas blir det. Körde step core i tisdags... precis när jag tänkte för mig själv att det här går ju ganska bra, så rörde hon till det genom att vi skulle göra halva blocket vi nyss lärt oss från andra sidan brädan. Då blev det lite för mycket för lilla mig... Men men efter några gånger kanske det går bättre. Step bas är iaf mer min nivå.

Tillbaka i regniga Växjö

Det var såå mysigt att hälsa på Sara i lördags. Eftersom hon numera bor i Hällby lånade jag bilen och körde dit, hämtade upp Susie på vägen. Sara och hennes pojkvän har köpt ett jättegulligt hus, som de har renoverat så fint inuti, väldigt imponerande! Vi fikade lite och satt och snackade ett par timmar där på lördagskvällen. Det var välbehövligt för det var ju jättelängesen vi sågs alla tre.

På dagen hade jag som sagt var varit i Barkaby med familjen. Hittade inga särskilda fynd på outleten, men köpte regnställ på Stadium, med mammas rabattkupong blev det ju inte så fasligt dyrt. Jag har insett att eftersom jag bor i den här staden så är det väl värt pengarna att investera i ett bra regnställ... Blev ett gäng korvar på IKEA, och sen shoppade jag upp det jag hade kvar på presentkortet. Så mycket IKEA det har blivit på sistone hehe!

På söndagen tog jag 10-tåget tillbaka till Växjö. Av nån anledning var jag väldigt motiverade till att läsa boken om Mocambique, så jag läste klart nästan hela på tåget! Sen när jag kom hem blev det fixa av. Lampor skulle hängas upp i taket, och den där satans skruven på sängen skulle bort så jag kunde skruva dit de nya benen. Damn, det tog 45 min för mig att såga av skruven som fastnat i bulten! Pappa hade ju fixat en lite såg som man kan såga i järn med, och där satt jag och sågade och sågade... Till slut gick den av, och jag kunde snabbt skruva på benen och vips så hade vi äntligen en säng som inte ligger på golvet! Började fixa lite med gardinerna oxå, men P kom hem från jobbet så fick ju umgås lite me honom oxå.

Igår var jag på röda korset för första gången den här terminen. Mysigt att va tillbaka, även om det inte var så mycket barn den här gången. Kollade på film med P sen på kvällen När mörkret faller, shit va hemsk den va! Han blev arg på mig för att jag ville titta på en sån film... men satt ändå kvar, vilket han inte brukar göra i vanliga fall. Han tröttnar alltid och går och sätter sig vid datorn istället.

Nu är det snart föreläsning som gäller!

E-town

Det är något med det här stället som får mig att varva ner. Det är alltid så. Så fort jag kommer hem växlar jag ner till en lägre växel och bara lunkar på. Igår läste jag typ en halv artikel ute i höstsolen i trädgården. Sjuuukt härligt väder. Fast jag sov typ hälften av tiden, va så skönt. Kunde inte hålla mig från nya Liza Marklund, så plöjde den under kvällen. Går rätt fort att läsa hennes böcker. Lite skumt slut så jag är nog lite besviken. Hann med nåt varv på Tuna Park oxå me mamma o syrran innan vi skyndade oss hem till Örnen.
  

Sen är det det här med sovandet. Jag sover så bra här. Har ockuperat Vickans rum när han inte är här, och hans säng är gudomlig. Jag förstår att han sover hela dagarna! Duntäcke och grejer. Kom därför inte upp så tidigt som jag hade tänkt imorse, men men det var ingen fara. Käkade frulle i lugn och ro, babblade lite me pappa som kom hem inatt efter att ha jobbat sent. Promenerade sen ner till stationen för att möta upp Lollo <3 Vi promerade lite längs med ån, i stadsparken och på gamla Köpmangatan. Det var helt ok väder, solen sken. Men när vi kom tillbaka till gågatan så kom regnet. Kikade lite i affärerna, lunchade och bara babblade i ett par timmar. Myspys!
 

På eftermiddagen fick jag iaf läst ett par artiklar och ett halvt kapitel i boken. Nu på kvällen tittade vi på Babel allihop. Mathilda höll sig hemma och allt ;o) Filmen var verkligen fängslande med bra skådelspelare. Läs här eller här . Alejandro González Iñárritu är grymt bra, jag gillade 21 grams skarpt. Har Amores Perros inspelade hemma inspelad men har bara inte tagit mig för att sett den. Får ta tag i det.


Måste sussa nu. Imorn är det tänkt att vi ska åka till Barkaby Outlet, kanske hinner med ett besök på IKEA Barkaby också, vi får se. Sen på kvällen ska jag hem till Sara här i Eskilstuna och titta på deras nya hus! Hon fyller dessutom år på söndag så blir väl lite födelsedagsfika och så.

Sussa var det ja...

Hemlängtan

Jag fick hemlängtan här för nån vecka sen. Eller egentligen redan innan, när vi umgåtts med Pouyas syster och sen hans familj i Eslöv så längtade ju jag efter min familj! Så jag bestämde mig till slut för att åka hem imorn. Ska bli lite mysigt. Har mycket att plugga men det får lösa sig. Stackars lilla Mathilda är ju ensam nu när Vickan flyttat och allt... Ska nog bara ta det lugnt och umgås me dem hela helgen.

Anita Roddick har dött. Det var hon som grundade the Body Shop. Jag är en trogen kund, för det mesta. Nämen jag tror seriöst på konceptet och det känns vettigt att pengarna går till någorlunda bra saker om man ändå lägger ut pengar på skönhetsvård, dvs icke-djurtestat, community trade etc.

Trött

Alltså, jag har gått i skolan en vecka och jag är redan trött. Vad är det här? Det är jätteintressant och spännande och allt sånt där, men jag är ändå trött. Usch.

P har dåligt inflytande över mig. Han övertalade mig att baka kladdkaka igår. Inte bra! Och trots att han har gått omkring och sjungit om sin lilla tjockis/fetknopp (på skoj säger han men hallå det tar ju ändå) så äter jag en rejäl bit kladdkaka med grädde. Fan. Jag som skulle stå emot.

Och så åt jag dålig frukost idag. Alldeles för söt. Så nu mår jag fortfarande illa och har ingen lust att fixa nån lunch, trots att jag måste innan föreläsningen kl 15.

Welcome dinner

Igår var det välkostmiddag för utbytesstudenterna. Försökte styra upp lite förfest innan för våra fadderbarn, men det slutade med att det var jag, Josse, Nathalie och Cajsa som satt och drack sangria hemma hos mig istället. 10 minuter innan vi skulle gå kom Josses spanjorer, men min utbytesstudent och hennes franska vänner och Nathalies fadderbarn och hans gäng hade gått upp i rök... Eller alltså de messade och sa att de var sena, efter ett tag och sa att de inte kom alls utan att vi skulle ses på festen. Fransmän alltså! Jaja, sangrian var god i alla fall. Sen blev det mingel, mat och underhållning när vi väl kom dit. Snackade me massa folk, blandat på engelska och franska så det var en riktigt trevlig kväll faktiskt.

Ska träffa min grupp vid kl 18, så jag sitter och skriver/läser lite om Somalia nu... Ingen vila ingen ro...

Somalia

Min grupp ska skriva om Somalia i denna delkurs. Tror det kan bli riktigt spännande, men usch va mkt att göra. Direkt på en gång liksom. Massa grejer ska va klart redan på måndag. Där rök den helgen... Nämen jag ska ju till Ikea imorn mellan 9-15 så då försvinner ju hela den dan liksom. Blir ju till att sitta en hel del på lördagen, för sen på kvällen är det ju välkomstmiddan för utbytesstudenterna o allt. Har träffat mitt fadderbarn (eller buddy som det faktiskt heter) och hon e jättegullig. En fransyska från Lyon. Hon var med och tränade idag och vi gick runt sjön igår så nu har jag kört slut på henne hehe.

Idag var det
Örnen på tv. Damn! I like! De körde en repris av sista avsnittet de visade innan, nu har de väl 10 kvar att visa eller nåt. Ska bli sjukt spännande iaf. Danskar vet verkligen hur man gör tv-serier. De pratar ju isländska ibland, shit vilket fint språk! Låter som alviskan i sagan om ringen.

Språk ja. Jag måste prata mer franska så jag inte glömmer bort det helt. Läser en liten Agatha Christie på franska just nu, det är åtminstone nåt. Sen när vi var i Dubai så köpte jag en annan rolig grej, en skiva med nybörjarpersiska! Från svenska alltså! Så det ska jag också försöka mig på. Än så länge kan jag ju bara säga småsaker som "hej hur mår du", "jag älskar dig" och "jag har varit i malmö". Men nu blir det andra bullar! Om jag nu får tid till det, verkar ju bli rätt mycket plugg som sagt...

Nähä, hopp i säng nu. Bussen till Ikea går kl 9 imorn.

Vardag igen?

Så har jag börjat mitt (förhoppningsvis) sista läsår på universitetet. Vad ska man säga? Det känns såklart roligt att vara här, nu när flera av gamla klasskompisarna är tillbaka, även om vi inte läsa samma sak allihopa nu. Men jag känner mig också lite... jag vet inte. Det känns jobbigt att vara här också. Jag och Växjö är liksom klara med varandra på något vis. Fast alltså, jag gillar ju campus egentligen. Fastnat för enkelheten med det hela. Och introduktionsmötet igår tydde på att jag åtminstone gjort rätt val när jag bestämde mig för freds- och utvecklingsarbete istället för statsvetenskap nu. Det är ju just det också. Även om jag är glad för att jag gjort det här valet nu, får jag lite småångest över att jag inte gjort det tidigare. Vad ska jag med en kandidat i statsvetenskap till egentligen? Well well... Ska sluta grubbla nu och ska göra det här till ett bra år. Kommer vara mycket plugg, men förhoppningsvis väldigt lärorikt.

I mina tankar är jag däremot i Göteborg. Jag tror att jag är mer entusiastisk för att Vickan är där än vad han själv är. Som jag har tittat på lägenheter på internet åt honom. Jag vet hur det känns. Nu ska han plugga det som han funderat på så länge, och att han kom in på sitt första val gör ju saken ännu bättre. Allting är nytt och spännande. Ny stad, nytt folk. Jag vill också!

Nä, nog med det också. Jag är faktiskt glad att vara tillbaka. Andas friskluft och inte 50-gradig luft eller konstgjort kall AC-luft. Söta vännerna som är här. Ska läsa en magister som jag verkligen vill. Det blir bra. Var uppe betalade hos VIS på förmiddan, ska sticka till IKEA på fredag när de åker med alla utbytesstudenterna. Lika bra att få det gjort, jag har ju skjutit på det i ett halvår. Nu måste jag ha gardiner till vardagsrummet/köket!

Har precis ätit lite persiskt linsris. Mumsfilibabba. Min favorit faktiskt. Ris (m saffran såklart), linser, kyckling och russin. Åh jag kunde namnet på persiska men glömde bort det. Gott är det iaf. Ska diska undan nu, sen iväg till röda korset på möte om en stund.

Back from Dubai!

Så var man hemma igen då. Precis skrivit resedagbok och lagt ut lite bilder. Så läs lite där vettja.

image60