Abalone Dots

Ingen bra dag idag. Den var bra fram till strax efter jag skrivit det förra blogginlägget. Sen gick det utför. Pallrade mig i alla fall iväg till träningen och mådde lite bättre i en timma. Stannade till och solade lite på vägen hem, tänkte värmen skulle göra gott. Men nu fryser jag. Jag fryser alltid när jag mår så här.

Sitter och lyssnar på min nya skiva, den jag fick i lördags av tjejerna. Abalone Dots - From a Safe Distance. Fastnade för gruppen i december när de var förband till Winnerbäck, men har inte lyssnat så mycket mer förutom några gånger på
www.myspace.com/abalonedotsmusic. Rekommenderar verkligen en lyssning.

Det är storm ute. Känns som att fönstrena ska blåsa sönder.

Om en kvart är det den danska serien Brottet på tv. Alltid något. Sen ska jag sova, så att den här dagen tar slut någon gång.


Torsdagseftermiddag

En torsdag som alla andra. Sitter hemma och läser lite inför föreläsningen imorgon. Hjälpte Nathalie och Joel att flytta i förmiddags. Blev lite att bära, men gick ändå väldigt fort. Det är bra när man är många, som när vi flyttade hit. Då hade vi ju ett helt gäng flyttgubbar och flyttgummor (Leny och jag haha), vilket gjorde att allt gick fortare än vi räknat med. Ska bli kul att se deras lägenhet sen när de fått ordning på allt. En stor en är det i alla fall!

Jobbade några timmar på morgonen och några timmar på eftermiddagen igår. Måste ju försöka nu när jag har tid, lär inte bli så mycket jobbande framöver. Jag har ju inte alls jobbat mycket sen i somras. Inte bra. Men så är det ju när de ringer i sista sekunden, då har man fullt upp med plugg och det måste ju gå före.

Nu är jag lagom seg efter den rejäla portionen dinkelpasta med köttfärssås jag åt för knappt en timma sen. Måste ändå läsa ett dokument till inför morgondagen och egentligen lite i boken också... *gäsp* Blir träning sen vid 17, ska bli kul med Air Muskel igen, var så himla skoj förra torsdagen.

En BH i luvan

Jag var på stan idag för att hämta ett par stövlar jag klackat om. Tänkte jag skulle kika lite i några affärer som jag inte hann titta så noga i i fredags när jag shoppade. Jag var inne på Indiska, Lindex, Flash, Stadium, Scorett och B-Young. I den ordningen. Well, när jag så kliver in på H&M piper larmet. Jag tittar mig omkring, och det kan bara vara om mig det piper. Tänkte att det kanske var att de glömt tagit bort larmet på den lilla väskan jag köpte på Indiska. Då kommer en av expediterna fram till mig, snurrar på mig och UR MIN LUVA LYFTER PLOCKAR HON FRAM EN RÖD BH!!! Hon skrattar lite åt mig, och jag skrattar lite pinsamt tillbaka. Vi tittar på den och upptäcker att den är från Lindex. LINDEX! Jag har ju gått i massor med affärer efter det!!! Och dessutom gått halva gågatan!!! Jag minns att min luva fastnade till i en krok inne på Lindex, men inte trodde jag att jag skulle gå runt med en röd BH hängande i luvan sen. Jag tror jag dööör vad pinsamt. Kunde se mig själv framför mig, gående där i lugn och ro strosandes inne i affärerna med en röd BH hängande där bak.... I alla fall, H&M-tjejen hjälpte mig ut från affären så ingen trodde jag snott något där. Sen var det bara att knata tillbaka till Lindex, pipa lite i entrén och skamset lämna tillbaka BH:n till en Lindex-tant. Hon skrattade lite åt mig, så det var ju ingen fara. Men sjukt pinsamt Jag gick aldrig i fler affärer. Promenerade med cykeln hem istället.

Jag saknar dig, jag saknar dig

De ska göra en film av Peter Pohls bok Jag saknar dig, jag saknar dig. Det är verkligen finaste finaste boken. Kan det har varit i mellanstadiet man läste den? Jag läste den säkert fem gånger och jag grät lika mycket varje gång. Hoppas att de lyckas göra en lika bra film.

Bildbevis

Här är lite bilder från lördagens festligheter:



Det var väl fina bilder hihi. Jag kanske ska berätta något om dem.
1. Malin, Suz och Josse kommer smygande med presenter bakom ryggen
2. Jag = födelsedagsbarnet på barnkalaset
3. Robban är finfin i hatten, Suz klappar lite fint på huvudet haha
4-6. Bildserie: Nathalie + partyhatt
7. Andreas och Malin (Det är Malin som jag ska flyga med till Moçambique)
8. Anna-Lena ( till höger) som oxå fyllde år och hennes tyska kompis
9. Anna-Lena igen med en annan tysk kompis
10. En bild jag hittat i efterhand, min franske utbytesstudent Alex, Cajsa och jag på Stallet
11. Helt plötsligt är festkvällen slut och Nathalie städar på Stallarna

Känner att jag saknar lite bilder från Stallarna. Jag sprang nog mest runt där och fick inte så många bilder tagna. Letade som en tok efter min utbytesstudent. När jag till slut hittade honom så tappade jag bort honom igen. Hans kompis måste tyckt jag var lite småtokig när jag letade efter hans vän hela tiden haha. Hmm, just ja, kanske borde prata med honom. Kom på att jag lovade honom svensk husmanskost hos oss någon dag snart, får se när det hinns med.

Just det, ska visa mina fina tulpaner ockå:



Gårdagen var ganska seg. Vaknade upp vid 10 med en enorm huvudvärk och det kändes som att någon lyste på mig med en ficklampa rakt i ögonen. Det visade sig bara vara solen som sken. Då ångrade jag den där sista drinken jag drack i baren efter stängningsdags. Hur smart var det på en skala. Svepa en drink precis innan man ska hem? Suck. Jag lade en kudde över huvudet och sov två timmar till innan jag vaknade med ett ryck och insåg jag hade tvättid kl 13. Men det gick bra. P kom hem på eftermiddagen efter att ha varit och lyssnat på Drum n Bass i Malmö. Det var meningen att vi skulle titta klart på andra halvan av Gudfadern 2 på kvällen, men han var så trött så han somnade bredvid mig. Jag tittade på Sofia Coppolas Marie Antoinette och två avsnitt av Gossip Girl istället innan jag var tillräckligt trött för att lägga mig jag med.


födelsedagsfirande + eftersläpp

Nu knäppte det till i min apparat. Toast-grejen alltså. Ska fixa iordning en toast och sen vänta på att osten ska smälta. Var verkligen riktigt rolig dag idag. Kom massor med folk till slut. Hur nöjd som helst. Festen som jag hade tillsammans med AnnaLena var lyckad. Hittade mitt fadderbarn på Stallet sen, pratade med lite allt möjligt folk under kvällens gång. Var till och med kvar länge efter stängningsdags. Hur kommer det sig? Jag vet inte. Det började med att jag letade efter Natha och fick därför en gratis drink i baren när alla andra gick hem och på den vägen var det. Till slut kom jag med iaf, och här är jag nu. Lagom snurrig i huvudet, men grymt nöjd med kvällen. Detta var efterlängtat.

Nu ska jag göra mig en toast. Hälla upp ett glas mjölk, eller möjligtvis ett glass proviva jordgubb jordgubbsdryck om inte P har druckit upp allt. Sen sova länge imorgon och ha en mysfrulle med mig själv, DN, te, limpsmörgåsa och yoggi. Det tror jag kommer göra min dag.

Klassfest

Klassfesten igår var riktigt trevlig. Vi var ett gäng som satt hemma hos Micke där på kvällen. En av killarna som var där var med dem i Moçambique förra året, så det var tusen frågor som gällde haha. Fick en massa bra tips. Vi gick ut till Stallarna en sväng också, men jag tog det rätt lugnt och stannade inte så länge. Ville ju spara mig till idag :o) Gick hem och mumsade i mig en massa toasts och lite tårtrester i stället. Mycket smaskigt!

Idag har jag däremot segat, trots jag inte ens var bakis. Fixat och grejat och slappat. Men nu är det snart dags för festligheter igen! Ska få lite mat i magen nu, fixa håret, sen dra bort till korridoren och göra iordning.

Tårtkalas

Igår var det tårtkalas. Eller rättare sagt mysfika med tjejerna. Jag gjorde en sån där klassisk tårta som mamma alltid har gjort till kalasen, med jordgubbs- och vaniljfylling och sen grädde ovanpå. Mycket gott blev det!


Suzana och Cajsa mumsar tårta.


Mindre fin bild på mig, men här är jag iaf tillsammans med Malin, och man ser tårtan.


Josse myser med tekoppen


Ser ut som om det har varit kafferep här =)

Idag tog jag en sväng på stan. Inte ofta man hinner med sånt en vardag nu för tiden. Shoppade upp mitt presentkort på HM från P i julas och inhandlade lite annat smått och gott. Blev rätt många påsar till slut.

Hittade ett par gympaskor från ecco på rean. Jag har ju gått och funderat på det här med skor till Moçambique så himla länge nu. Anders rekommenderade ju täckande skor, dvs inga sandaler eller liknande, för då kan det komma sandloppor och lägga ägg under tårna (och det vill man ju inte!). Men samtidigt får det inte vara gympaskor typ Nike eller Addidas, för de är tydligen lika eftertraktade som handväskan i Maputo. Det som behövs är alltså några bekväma diskreta skor som man inte får skoskav av. Då hittade jag de här. Vanliga vita gympaskor med några detaljer i blått, utan att det står vilket märke det är. Provade dem i affären och de verkade jättesköna. Halva priser, hade kostat 800 kr. Jag velade i fem minuter, sedan slog jag till. Det får det vara värt. Och det är ändå gympaskor jag kommer använda annars också.

Nu ska jag göra mig i ordning. Ikväll blir det klassfest. För min del blir det relativt lugnt ändå, spar mig till festen imorn! ;o)

Gossip Girl

Jag började ju titta lite på Heroes förut och tyckte att jag faktiskt fastnat lite smått för det. Men efter två avsnitt så dog det bara ut. Hade fullt upp med skolan och när jag var ledig kände jag inget sug efter att titta på det.

Nu tror jag däremot att jag har hittat min nya grej. Gossip Girl. (Ja, Mathilda, jag vet att jag är sen som med allting annat hahaha.) Såg precis första avsnittet och nu måste jag verkligen hinna titta på ett till innan Pouya kommer hem från jobbet. Passar på medan jag bakar lite tårtbotten till i morgon ;o)

image159

Heath Ledger

Kom precis hem efter att ha tagit en öl på stallet med tjejerna, men då skickade Mathilda länken. Det är helt hemskt ju. Heath Ledger död. Han var en av mina favoriter. Helt hooked på honom sedan 10 Things I Hate About You. Nog för att det inte var världens bästa film, men jag fick upp ögonen för honom i alla fall. Och så hade han sin härliga australiensiska dialekt. Men det var dock efter Brokeback Mountain som han riktigt visade vad han gick för. En av de bättre filmerna jag sett. Och nu, bara 28 år och död. Och en liten dotter hade han med Michelle Williams. Tragiskt.

Jaja, inte för han varit en viktig del av mitt liv eller något sådant. Jag tycker bara att det är så tragiskt med de här skådelspelarna som går bort så unga...


Köpenhamn - Johannesburg

Flygresan är bokad!!!

Eller i alla fall resan mellan Köpenhamn och Johannesburg. Vi väntar på att de ska skicka de slutgiltiga resehandlingarna till mailen, innan det vågar jag inte riktigt tro att det är sant... =)



 
Nu har vi fått bekräftelsen, så nu är det definitivt bokat och betalat. Till Johannesburg bär det av den 21 mars och sen är jag inte hemma i Sverige igen förrän den 3 maj... Planen är sedan att åka buss från Johannesburg till Maputo i Moçambique, och därifrån blir det inrikesflyg upp till Nampula.

Det börjar närma sig.

Syskonkärlek!

Titta vad som trillade in i min brevlåda i fredags!

image153



Ooo så söta mina syskon är =) Visst är den fin! Väldigt praktisk också. En hel vecka per uppslag så man får en överblick, och en egen ruta att fylla i träning i! Nu ska det bli skärpning på den fronten. Perfekt helt enkelt!


Hemtenta för hela slanten

Lördag kväll och här sitter jag. Har ägnat heeela dagen åt skrivandet av hemtentan. Liksom gårdagen. Eller, igår kom jag inte igång förrän på eftermiddagen pga fix & trix på förmiddagen och för att jag var och lyssnade på ett uppsatsseminarium med två tjejer som var i Moçambique förra året. Jag bangade alltså festligheterna igår kväll och ägnade mig åt mina studier. Lite trist, men så kan det bli ibland. Eftersom jag inte var särskilt sugen på det och var på lite smått asocialt humör stannade jag hemma med min hemtenta och mina Maltesers, och avslutade kvällen med lite Elizabeth George-läsning.

Idag fortsatte jag alltså skriva. Tog endast paus för en snabb promenad och lite snabb shopping på Willys. Just det, en paus till, dammsög hela lägenheten. Det är vid dammsugningen som man ångrar att man bor så pass stort som vi gör. Tar jättelång tid ju. Dessutom städar vi (jag?) så sällan att det är så mycket som ska städas när man väl gör det.

Till kvällsmat åt jag grönsaker med dipp och unnade mig lite riktig coca-cola. Kanske inte en särskilt väl sammansatt måltid, men jag orkade inte fixa mat OCH fixa dipp. Tjuvöppnade påsen jag köpte med nachos också i fall vi ska äta tacos nån dag snart, men tog inte så många. Jag är ingen chipsmänniska. Det får jag väl säga är min styrka i matväg. Däremot är det värre när det kommer till sötsakerna. Blev lite Salt och blandat och lite Malaco Juicy också under dagen (alltså jag åt inte upp båda påsarna, lite ur varje bara).

Well, nu anser jag mig färdig för idag. Jag har skrivit det mesta på alla fyra frågorna. Imorgon blir det genomläsning och kompletteringar på allihopa.

Sist men inte minst, den här låten har fastnat i mitt huvud...




Takida - Curly Sue

Hushållsnära tjänster och jämställdhet

Jag har en tanke om det här med hushållsnära tjänster som det så fint kallas. Jag kan köpa argumenten om att det gör att kvinnor kan satsa på karriären och samtidigt umgås med barnen på sin lediga tid. Visst. Jag kan förstå att den sönderstressade mamman som jobbar heltid och har flera ungar knappt hinner städa själv och därför anlitar någon annan att göra det. Men, är det någon mer än jag ser var skon klämmer i det här resonemanget? Det hävdas att det gynnar kvinnorna som sagt, men varför och återigen varför är det kvinnorna som nämns? Varför tas det för givet att kvinor har huvudansvaret för städningen? Det är aldrig någon som skriver att jo men hushållsnära tjänster är bra för det hjälper männen som har det så stressigt när de ska hinna med hus och hem, samtidigt som de ska göra karriär. Jag anser i alla fall att problemet verkligen ligger i det faktum att det inte råder jämställdhet i vardagslivet. Det finns säkert kvinnor som skulle tycka att det var skönt med städhjälp för husfridens skull. Så slipper man bråka om småsaker. Men varför ska man alls behöva bråka? Jag blir så trött. Jag säger inte att min situation är perfekt. Långt ifrån. Ibland blir jag rentav tokig. Att det ens ska behöva vara ett problem när man har valt att leva med varandra för att man älskar varandra. I alla fall, anledningen till att jag kom att tänka på det här var att jag läste i ETC att man bara fått in 1000 ansökningar om skattereduktion för hushållsnära tjänster, trots att man räknat med en anstormningpå 45 000. Det satte igång tankemaskineriet angående hela frågan.

Afrika i kvällspressen

Jag är helt färdig, i alla dess bemärkelser. Färdig med grupparbetet och färdig i huvudet. Jag sov en halvtimma på soffan, men tvingade mig själv upp sen. Får inte sova för länge för då kommer jag aldrig somna ikväll. Egentligen brukar jag inte sova middag (eller vad man ska kalla det), men jag höll verkligen på att somna sittandes medan jag läste. Jaja, boxen börjar om en timma så då kommer jag nog få lite energi i alla fall. Här hemma kan jag ju inte sitta och somna.

Presentationen gick bra. Alla andra hade också jätteintressanta grejer de tog upp. Några analyserade Alexander och 300 och tittade på hur grekerna/perserna beskrevs som civiliserade/barbarer. De kopplade det till och med till "the war on terrorism", att retoriken hos Bushadministrationen är liknande den som fördes av grekerna. Intressant! Angelica och Anna visade reklamfilmerna som används av den amerikanska militären för nyrekrytering. Kolla på
www.goarmy.com , heeelt sjuka filmer,  "There's strong - and there's army strong".

Vi kom fram till rätt intressanta grejer också i vår diskursanalys, Afrika i kvällspressen. De använder såna sjuka generaliseringar. Rent av rasistiska! Här nedan följer några citat vi hittade som är anmärkningsvärda. De i början kommer från Aftonbladet, de två sista från Expressen.

 "Natalia Galo Galo, 46, som bor i en enkel hydda, lärde sig mobiltelefonins finesser på en dag.?  Ser ni, hon lärde sig det trots att hon bor i en enkel hydda...

?Pappersfabriken ligger mitt ute i ingenstans, 85 mil på delvis skumpiga och sönderkörda vägar över ett afrikanskt savannlandskap där elefanter, giraffer och babianer går fritt nära landsvägen. Färden går genom byar där människor bor i lerhyddor och går klädda i färgglada skynken.? Först beskriver de djuren som går längs vägen, i nästa andetag människor i färgglada skynken. Stört!

?Valet av brottsmisstänkte Jacob Zuma till ANC-ledare signalerar att landet kan bli en bananrepublik bland alla andra. Snart styrt av en man vars favoritlåt är ?Ge mig mitt maskingevär?[...] Som tycker det är fullt naturligt att ha flera fruar (fyra) och som tror att det räcker med en varm dusch för att skydda sig mot hiv.? Jaha, så alla länder i Afrika är bananrepubliker? Vad är egentligen en bananrepublik då?

?Liksom de flesta andra tanzanier skrotar hon kvar i sin fattigdom och undrar vart biståndspengarna tog vägen.? Vaddå skrota runt?

?Sudan ligger för det första i Afrika som ligger långt bort från väst, så väl geografiskt som kulturellt och psykologiskt.? Inga kommentarer, men man skrattar ju nästan ibland.

?Många afrikanska länder har en svaghet för att blanda sig i och destabilisera sina grannar.? Så alla invånare "i Afrika" har en böjelse för att kriga, genetiskt sett?

Jag skulle kunna lista hur många citat som helst, men jag förmodar att ni ser mönstret. Vår lärare sa att det är så här diskursen är, även på tv och i morgontidningarna, även om den inte är lika uppenbar. Det är ju helt uppåt väggarna!

Måste säga att den här kursen har varit superintressant. Lite synd att den är slut nu (eller rättare sagt på måndag när jag ska lämna in hemtentan som jag ska skriva klart i helgen). Jag har definitivt insett vikten av kommunikation och jag måste säga att jag tror på det här med att det är en förutsättning för utveckling eller social förändring. Så det så.

Nu ska jag byta om och sen iväg och boxas skiten ur Nathalie! Hahahah, det där kanske jag får äta upp med tanke på hur trött jag är...



 

Äntligen träning

Om mindre än en timma ska jag dra och träna. Äntligen! Har längtat sen sista gången innan jul. Tur att jag åtminstone gick på två pass hemma i Eskilstuna. Efter det har det varit dåligt på den fronten. Promenerat lite i veckan, men det blir ju aldrig samma sak som att bli riktigt svettig på ett träningspass. Idag är det Step Bas som gäller. Hoppas instruktören inte har lagt in för mycket snurrar bara. Då blir jag yr och glömmer bort stegen.

Gjorde klart grupparbetet idag, så vi har bara presentationen kvar imorgon. Har dock läst igenom det lite nu och hittat lite småfel. Ajajaj. I vår powerpoint-presentation också, får sätta mig och ändra det i kväll.

Eftersom vi gjorde klart det sista utan lunchpaus kunde jag ju gå hem sen. Bestämde mig för att laga lite mat, trots att jag hade en matlåda redo. Var inte alls sugen på mitt konstiga wokexperiment från i helgen... Tinade köttfärs och lagade ordentligt med spagetti och köttfärssås i stället. Klockan hann bli tre innan jag fick äta, men åååh så gott det var. Inget går upp mot lite lagad mat när man ätit matlådor till lunch i några dagar och bara mackor på kvällen.

Igår var jag förresten ute en sväng. Fast verkligen en liten sväng. Var ju i väg på kurs på kvällen först med Röda Korset, första hjälpen för barn, så jag slöt upp med tjejerna hos Josse först framåt 22. Helena var på besök över dagen också. Men snart får man se mer av henne, eftersom hon ska ha praktik här i Växjö! Vi gick i alla fall till Stallet en sväng, men gick hem vid halv tolv tiden för jag var så himla trött.

Nähä, om man skulle göra sig redo för träning snart då kanske.

Just another manic monday

Så var det ny vecka igen. Satt med grupparbetet på förmiddagen och lite efter lunch också. Men det går framåt, så borde vara ok... Därefter var det dags för Röda Korset som började idag för den här terminen. Var där redan vid 16 för vi skulle städa lite i vårt rum. Eftersom det bara kom ett enda barn kunde vi fortsätta med städningen, så nu är det betydligt finare där.

Just det, idag gjorde vi en bra grej. Internet har ju varit knäppt i skolan ett bra tag, ända sedan vi satt med grupparbetet om Uganda. Det stänger liksom ner ibland bara. Oftast när man går till vxu-mailen och loggar in så kommer det ett fönster och säger att Internet Explorer behöver stängas ner. Var sjukt störande när de inte hade fixat de efter juluppehållet. Idag fick vi nog. Först gick Anna och Amanda till IT-folket, men de hänvisade till EHV som tydligen ansvarar för de datasalarna. Så Amanda och jag gick till IT-gubbarna där. De kände inte till problemet, men  var verkligen bekymrade. Frågade massor av frågor och tog våra telefonnummer för att kunna ringa och berätta hur de gått. Tänk att inte en kotte hade gått och klagat innan oss. Ibland tar man verkligen saker för givna. Tio minuter senare ringde de och berättade att de löst problemet. Det var en uppdatering från Microsoft som behövdes...

Störande objekt

Finns många konstiga människor på campus. Sitter i skolan och skriver på hemtentan nu. På övervåningen för sjuksyrrornas institution bland annat. Lite längre bort sitter det nåt konstigt gäng, de satt här igår också. Jag ser dem inte men de HÖRS. Suck. Nu sjunger och gapar de konstiga grejer. Jag tror att det är persiska för det låter lite som när Pouya pratar med sina föräldrar. Fast jag är inte alls säker alltså. Ekonomistudenter, för killen har en ekonomväska iaf. Well, de tystnade nu. Hoppas de inte tänker flumma hela eftermiddagen.

En annan lustig person satt nära mig på bibblan häromdan. Vårt bibliotek har ju inga såna regler om att det måste vara knäpptyst. Om man vill ha det jättetyst får man gå till de tysta salarna, där tittar folk argt på en bara man reser sig upp eller råkar tappa en penna. I resten av bibblan får man prata så mycket man vill, men man får ju ändå ta hänsyn till andra människor liksom. Dock förstår många inte det där med att ta hänsyn, utan har mobiltelefonerna på så att deras himla Justin-låtar börjar spelas hela tiden när folk ringer till dem för de är sååå populära och sen skrattas det och gapas rätt högt ibland. Anyway, det jag skulle komma fram till var att en äldre man satte sig vid bordet framför mig häromdagen. Lite längre bort runt hörnet satt det ett gäng och diskuterade. Jag hörde inte riktigt vad de sa, för jag lyssnade inte, men alltså de pratade inte högre än normalt och flamsade inte eller något. Tror dessutom att det var skolgrejer de förklarade för varandra. Men den här mannen fick ett utbrott, gick bort till dem och frågade om de inte kände till "ordningreglerna på det här biblioteket" (tänk er en sån där gammeldags röst som pratar på gamla dokumentärer) och att han minsann gav dem en varning men nästa gång skulle han gå och hämta bibliotekarierna. Jag tror de blev paffa för de tystnade direkt och surgubben gick och satte sig igen. Jag blev ju helt nojjig, vågade knappt hosta. Men samtidigt önskade jag att jag hade haft mod nog att säga åt honom att gå och sätta sig i tysta salen om han ville ha total tysnad. Sånt vågar jag iof aldrig säga högt haha.

Lite senare samma eftermiddag var det faktiskt ännu mer störande saker, men det brydde han sig minsann inte om. Någon idiot hade sin telefon på ljudlös (vilket var bra iof) men den ringde typ var tionde minut och man hörde bara vibrationen. Bra att det inte ringde högt i och för sig, men ändå. Att höra en telefon som vibrerar högt var tionde minut tycker jag är mer störande än att folk i lugn och ro sitter och diskuterar en uppgift. Det var i alla fall sjukt störande.

Igår satt det några killar här vid ett bord intill och pluggade matte. De tog lite pauser ibland, och jag blev lite småirriterad när de kollade på nåt på youtube på megahög volym. De skrattade ihjäl sig. Vad jag fattade det som var det någon komiker med något arabiskt namn som sjöng sånger om hur det var att fira jul i Irak eller nåt.

Ok, nu har jag klagat tillräckligt haha. Dags att återgå till det som jag är här för att göra.

Gäsp

Suttit i skolan sen 12-tiden. Tvättade och grejade på förmiddagen. Nu försöker jag skriva på min hemtenta. Det går så himla segt. Håller dessutom på med den tråkiga frågan. Eller tråkig och tråkig, den har blivit tråkig för att boken är så rörig. Men alltså det är ju interessant. Handlar om att människors möjligheter att påverka sina liv minskar i och med att de stora kommunikationsindustrierna ägs av allt färre och större företag. Människor har ju framför allt tv som huvudsaklig källa för information om saker och ting. Så när tv-kanalerna ägs av stora företag baserade i de kapitalistiska länderna är det ju deras intressen som speglas och påverkar vårt sätt att tänka. Och om informationen är begränsad på det viset, begränsas ju våra möjligheter att fatta fria, oberoende och autonoma beslut. (Peter Wilkin - The Political Economy of Global Communication) Well well, jag måste ju få till nåt snitsigt och reflekterande också...

Vi ska nog åka in till stan ikväll. Kanske gå på bio. Men verkar inte gå så bra filmer i Växjö nu. Är det någon som är förvånad? Trött på småstäders bioutbud. Tyckte alltid att Eskilstuna var värst på den fronten, men nu börjar det se ut som att Växjö och Tuna är på samma nivå där. Pouya har tjatat om thaimat, så blir nog Kho Thai. Alltså, det är ju gott, men inte överdrivet. Bra lunchställe, eftersom det är ont om billig, mättande och god mat på stan. Men gå dit så här på kvällen vet jag inte om jag skulle göra bara sådär. Köpte pizza igår kväll, så jag är egentligen mindre sugen på att köpa mat ute idag, men men, han har tjatat så blir nog så ändå. Kan väl vara trevligt.

Fredag igen

Den här veckan har gått alldeles för fort. Så mycket jag inte hann göra. Idag satt vi i skolan mellan nio och halv fem med grupparbetet. Det tar alltid längre tid än vad man hade tänkt sig.

Jag längtar redan efter sovmorgon. Efter inte ens en vecka här. Jag sov sååå skönt inatt. Vaknade till när Pouya gick och lade sig typ 2h efter mig, och jag det kändes som att någon hade klubbat mig i huvudet, så trött var jag. Sen sov jag som en stock fram till klockan ringde imorse. Imorgon får jag i alla fall sova fram till 9 då jag måste tvätta.

Ikväll blir det lugnt för min del. Pouya ska jobba natt. Planen är att sitta på bibblan, eller snarare i skolan för bibblan öppnar inte förrän kl 12, hela dagen imorgon. Och på söndag. Har ju hemtentan att skriva, samtidigt som grupparbetet.

Läser om att Moodysson spelar in sin nya film, Mammut, i Trollhättan just nu. Gael García Bernal och Michelle Williams spelar huvudrollerna. Kan ju inte bli annat än bra!

Torsk

Står i DN att kändiskrogarna tar bort torsken från meny. Alltså, det är ju jättebra, men man kan undra var de har varit de senaste åren. Det var ju inte igår nyheten om att torsken är hotad kom. ÄVen skolrestaurangen serverar torsk fortfarande har jag sett på menyn ibland. När en klasskompis frågade varför, hänvisade de som jobbar där bara surt till ansvarig för restaurangen.

Angående fortsättningen på filmen om Sartre och de Beauvoir igår så var den väldigt bra. Intressant att se hur de skildrar den tiden i Frankrike, med Algerietkriget och vidrigt agerande av de franska poliserna mot demonstrationerna till stöd för FLN till exempel. Dock tycker jag att det var lite missvisande att de på svenska kallade fimen/miniserien för Passionernas tid, medan den på franska heter Sartre, l'âge des passions. För jag tyckte att mest fokus låg på Sartre, inte de Beauvoir. Lite synd. Filmen i måndags var bättre på den biten. Men ändå, det var intressant att se.

Nu ska jag äta klart min frukost, sen träffa gruppen i skolan vid 9 för vår diskursanalys.

Magnolia

Idag såg vi klar Magnolia. Den var så lång, så vi såg bara 2h förra gången, sen resten idag. Men det var en riktigt bra film. Pouya kollade hela tiden(!) Grejen var ju att det händer inte så jättemycket, fast ändå gör det det. Och så är den psykologiskt. Det var olika personer, med olika problem, men på något vis hängde deras historier samman. Rekommenderas helt enkelt, om ni inte redan sett den förstås. Den är ju sen 199 så jag är lite sen, jag vet hahaha. Har haft den på dvd sen förra julen, men aldrig blivit av att jag tittat på den just för att den är så himla lång.

Igår kväll fortsatte Beauvoir/Sartre-temat med en ny film, eller en miniserie, så andra delen kommer idag. Jag är hooked och måste kolla så bäst jag gör mig redo nu...

Les Amants du Flore

Tittar på filmen om Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre på SVT, Les amants du flore. Måste ju ta alla chanser till att använda franskan. Nu ska jag vara elak, men Sartre är verkligen ful. Undrar om han var det i verkligheten också? Måste leta reda på en bild på honom. Och Beauvoir säger de var ful, men det är hon ju inte. Nä, nog med ytligheter. Jag blir sjukt inspirerad till att prata franska i alla fall. Och jag måste faktiskt ta tag i det här med läsningen av Det andra könet. Den ligger hemma i Eskilstuna och väntar på mig. Lär väl inte hinna det i vår, men sen kanske...

image152

Mitt andra hem

Jepp, så sitter man här igen, i sitt andra hem (=biblioteket). Tog dock rejäl sovmorgon imorse, så jag kom hit alldeles för sent. Men det var såå skönt att sova i sin egen säng igen efter två veckor i skruttig bäddsoffa därhemma, så det får man väl ta. Betyder istället att jag lovat mig själv att sitta här til kl 20. Suck.

I lördags blev det som sagt ett restaurangbesök med familjen. Hamnade på det där stället som har buffé med mongolisk bbq, thai/kinamat och sushi. Måste säga att jag mest åt sushi, eftersom jag varit sugen på det så himla länge. Var gott i alla fall. Svinkall promenad dit och hem, men behövde friskluft så det var faktiskt rätt skönt ändå.

Tågresan till Växjö gick bra igår, trots snövädret och min tunga packning. Missade anslutande tåget i Växjö, men ersättningsbuss stod redo på stationen så var bara en kvart försenad när vi kom till Växjö. Helt ok för min del. P mötte mig på stationen och hjälpte mig med packningen på bussen. Sweet.

Kikade på Magnolia igår kväll, fast den är ju så himla lång så vi stoppade efter 2h och ska ev. se resterande 1h20min ikväll. Istället installerade Pouya nya minnet på min dator, vilket gör att den numera klarar mkt mer. Gött!

Trettondagsafton

Jag lyckades skriva klart en fråga igår. Wow. Suck. Den är inte ens helt klar, saknas lite grejer, men jag bestämde mig för att lägga den åt sidan. Skulle börjat med ytterligare en fråga, men fastnade med helt andra grejer istället. Letade flygbiljetter till Moçambique. Kollade lediga jobb på alla möjliga ställen. Så mycket planer i mitt huvud på saker jag vill göra ena dagen, medan jag dagen därpå drömmer om en liten villa i utkanten av stan med en stor familj och några hästar i hagen. Kanske inte stämmer riktigt med stor familj och grejer, men typ så. Det är liksom spänning vs. lugn och trygghet. Men jag tänker i alla fall inte bli någon bitterfitta* så det är väl bäst jag tar tag i den här spänningsbiten innan jag gör något åt det andra alternativet. Banne mig. Ska dock ta en sak i taget, och jag börjar med l'Afrique och magisteruppsatsen.

Idag ska jag försöka mig på lite läsning och ev. skriva lite. Har redan börjat packa, men är ju mer som ska proppas ner i resväskan. Umgås lite med familjen också. M & P föreslog att vi skulle gå ut och käka ikväll, förmodar det är för att fira min födelsedag lite i förskott eftersom jag inte kommer hem till den. Och imorn sätter jag mig på tåget som ska ta mig tillbaka till Växjö. Back to business. Och min sötis, saknar honom riktigt ordentligt nu.


* Har ju precis läst Maria Svelands
Bitterfittan



Allvar igen

Det har blivit dags för allvar igen. Eller, det blev dags för ett par dagar sen. Gårdagen ägnades åt hemtentaplugg (förutom en liten paus för fika med Pethra - det var hundra år sen sist!) och det är också planen för denna dag. Dock ligger jag inte i fas med min planering. Illa. Well, det är väl bäst jag sätter igång då...

Nyårsfirandet

Nyårsfirandet var superskoj. Verkligen perfekt på alla plan. Alla hade sina grejer som de skulle bidra med till middagen, så Anna S, Kina och jag hade fixat sallad. Vi var hos Marcus och Cilla i Uppsala. Ett 20-tal personer var där. Vi drack god välkomstdrink och tilltugg, käkade trerättersmiddag, skålade och sjöng snapsvisor. Eftersom det var gäster både från Danmark och Finland blev det extra roligt när "1 2 75 6 7 75 6 7..." skulle sjungas på både danska och finska. Danska gick ok, men finska var rätt omöjligt eftersom 75 heter  typ seitsimän kymenta viisi eller nåt sånt så man hann alltså inte riktigt med.



Vid 12-slaget gick vi ned till en å och skålade in det nya året, sedan fortsatte festligheterna i lägenheten. Några få drog ut en sväng, men många stannade. Blev till och med nattamat i form av spagetti och falukorv. Sov hos Aggeryd. Stuart och jag bäddade ner oss i våra sovsäckar på några filtar på hennes golv, men man var ju så trött så det gick bra ändå.



Mådde inge vidare när jag vaknade på nyårsdagen. Vi låg och drog oss lite, men när vi fått lite junk food i oss mådde vi bättre och slöt upp med resten av gänget för lite bakishäng hos Marcus. Skrattade lite åt Jönssonligan och Polisskolan. Inte förrän vid 18-tiden orkade vi börja köra hemåt igen. Som tur är har jag världens bästa pappa som helt frivilligt kom och hämtade mig i Strängnäs sen så att jag slapp vänta på tåget.



Men i alla fall, det var ett riktigt bra nyår. Längesen jag umgicks med gamla gänget helt samlade. Förra nyår firades ju i Lund, så jag tror faktiskt inte jag har träffat alla så här samlat sen förra sommaren eller nåt. Galet. Insåg hur mycket man saknat dem. Allt är ju precis som vanligt när man väl ses. Så jag får skärpa mig nu och försöka vara bättre på att hålla kontakten med folk.

Idag var en mindre rolig dag. Jag har försökt att läsa och ska börja skriva på hemtentan. Går mindre bra. Suck. Svårt med koncentrationen när man är hemma. Börjar ångra att jag bokade biljetten först på söndag... Ska dra iväg till Friskis & Svettis nu för lite träning, så kanske jag blir lite piggare. De kör gratis hela veckan ut så man får passa på.